Wednesday, September 12, 2012

Χαρίζεται πατρίδα...

Το θέμα είναι βαρύ και σοβαρό και δεν ξέρω από που να το πιάσω. Γιατί απ' όπου και αν το πιάσω βρωμάει. Ένα είναι το σίγουρο, τα εξής δύο: Με απασχολεί βαρέως και εντόνως, όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο πολύ, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό παρά να εκφράσω τον προβληματισμό μου. 

Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους και ας μην προσπαθήσουμε να κρυφτούμε πίσω κανένα δάχτυλο. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Προσέξτε τον παρακείμενο. Δεν ΘΑ ξεφύγουν, ούτε ξέφυγαν στιγμιαία και ίσως τυχαία. Έχουν ξεφύγει και θα συνεχίσουν να ξεφεύγουν. Ως που και ως πότε; Και τι δεν θα έδινα για να μην το ανακαλύπταμε ποτέ...; Αλλά δυστυχώς, πολύ φοβούμαι, πως θα το ανακαλύψουμε. 


Ο νέο-φασισμός/νέο-ναζισμός είναι εδώ! 
Έγινε; 
Ντάξει; 
Το 'χουμε; 
Ωραία. 

Δεν είναι παροδικό, πρόσκαιρο φαινόμενο. Είναι υπαρκτή πραγματικότητα. Δεν είναι προ των πυλών. Έχει ανοίξει την πύλη και του έχουμε δώσει το κλειδί. Η μήπως...; Μήπως ήταν πάντα εδώ; Μήπως ήταν πάντα από την μέσα μεριά των πυλών; Ο Μάνος ο Χατζιδάκις τα λέει πολύ καλύτερα από μένα, διαβάστε εδώ όσοι δεν ξέρετε που αναφέρομαι.

Στο σημείο αυτό να πω ότι, δεν μπορώ να αναλύσω το φαινόμενο χρυσή αυγή. Και δεν μπορώ να το κάνω αφενός γιατί στερούμαι των απαραίτητων γνώσεων (δεν είναι στο γνωσιολογικό μου πεδίο) αφετέρου γιατί δεν ζω στην ελλάδα κι άρα δεν μπορώ να έχω άποψη από πρώτο χέρι. Όποια επαφή έχω με το "φαινόμενο" είναι από ειδήσεις μέσω διαδυκτίου κι από συζητήσεις με φίλους. Δεν μπορώ άρα να εξηγήσω την τόσο απότομη και θεαματική άνοδο της χρυσής αυγής. Ούτε την απόδοχή και την επικρότηση των ενεργειών της, μερικώς ή και ολικώς, από ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Εννοώ δεν μπορώ να εντρυφύσω, πέρα από τα προφανή: κρίση, απογοήτευση, ανέχεια κτλ. οδηγούν σε ανάγκη κοινωνικής συνοχής και εύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων, οι καϋμένοι οι μετανάστες πληρώνουν τη νύφη, πρόμπλεμ σόλβντ. 

Φυσικά το ζήτημα είναι τόσο πολύπλευρο και και περίπλοκο που ακόμα κι ένας αμπαλίξ σαν κι εμένα θα πρέπει να είναι πολύ στόκος για να μείνει στην πρώτη ανάγνωση. Κι επειδή όπως είπα είμαι αμπαλίξ, και επίσης επειδή στερούμαι δικής μου προσωπικότητας (αχεμ...λέμε και καμιά μαλακία) καθομαι και διαβάζω και ακούω αποψεις -ο καλύτερος τρόπος για να σχηματίσεις την δικιά σου τιτανοτεράστια απόψαρα που γαμεί και σπέρνει, τράστ μη! 

Η πρώτη μου αντίδραση για "τα παιδιά" είναι η εξής απλη και τίμια: Τσακίστε τους φασίστες! Στεγνά, χωρίς οίκτο. "Μα, γίνεσαι το ίδιο..κτλ". Χωρίς μα και μου. Σπάστε τους τα κεφάλια. Αυτό. Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι αυτή δεν είναι η σωστή αντίδραση. Κι όχι για το προφανές. Απλά οι φασίστες, όπως λέει και ο Χατζιδάκις, είμαστε εμείς... Και φαντάζει λίγο δύσκολο να προσπαθείς να σπάσεις το ίδιο σου το κεφάλι. Αν και δεν χάνω την πίστη μου στην ευφυια του Καιάδα ξέρωγω...όσο ζεις ελπίζεις.
Επίσης είναι πάρα πολλοί. Δεν μιλάω για τον σκληρό πυρήνα, το "κόμμα", την οργάνωση. Ούτε για τους 440.000 (να το γράψω ολογράφως λίγο μπας και δεν το χετε πιάσει; τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες έλληνες ψήφισαν χρυσή αυγή. Πως σου φαίνεται). Μιλάω για αυτούς που κουνάνε με συγκατάβαση το κεφάλι και σιγομουρμουρίζουν: "καλά τα λένε..." κάθε φορά που ακούνε τον οχετό που βγαίνει από το στόμα του μιχαλολιάκου. Μιλάω για τον θείο μου, συνταξιούχο οικοδόμο, 75 χρονών, ψηφοφόρο του ΚΚΕ σε όλη του ζωή. Δεν πιάνονται οι γέροι λες; τα έχουν χαμένα; Πως σου φαίνεται τότε το ότι πλέον στα σχολεία αν κάποιος δεν είναι μέλος της τοπικής οργάνωσης της χα απλά δεν είναι κουλ; 

Χμμ, μα τότε είναι θέμα παιδείας. Σωστά; Ώπα στάσου! Ποιάς παιδείας. Αυτής της παιδέιας...;


Αν αυτή είναι η παιδεία μας τη γαμήσαμε. Όμως μισό λεπτό...κι εγώ απολήπτης της ίδιας παιδείας δεν είμαι; Εγώ γιατί δεν έγινα φασισταριό; Είναι θέμα αρχών, οικογένειας, DNA ίσως; Ναι αυτό πρέπει να είναι. Πως δεν το χα σκεφτεί νωρίτερα; Αυτό είναι! Κάποιοι άνθρωποι υπολοίπονται ενός γονιδίου που ελέγχει την αίσθηση της δημοκρατικότητας και προσομοιάζουν περισσότερο σε πιθηκοειδή, φασιστοειδή. Στην πυρά! Ουπς...Είδες τι έκανα μόλις ε; Στοχοποίησα μια συγκεκριμμένη "ράτσα" ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή έχουν κάποια γεννετική διαφορά από εμένα...Χμμμ, sounds familiar?

Η επόμενη επιλογή, μέτα το άνοιγμα των κεφαλιών τους, λοιπόν είναι αυτή. Να κάτσεις να τους μιλήσεις ήρεμα και με λογικά επιχειρήματα και παραδείγματα σαν το παραπάνω, να τους δώσεις να καταλάβουν. Δεν μιλάω για κασιδιάρη, καιάδα, μπαρμπαρούση και λοιπούς. Μιλάω για τους πολίτες που είτε ψήφισαν είτε είχαν την πρόθεση να ψηφίσουν χα. Να καταλάβουν ότι ο μετανάστης δεν είναι αυτό που τους φταίει, δεν είναι το άμεσο πρόβλημα τους (κρέντις στον ψηλό). Ειλικρινά όμως τώρα, πιστεύετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την διάθεση να συνδιαλλαγούν και μάλιστα να καταλάβουν αυτά που τους λες; Δεν θέλω να είμαι προκατειλημμένος, αλλά θεωρώ πιο εύκολο να πείσεις έναν κομμουνιστή ότι ο γάιδαρος δεν πετάει, παρά έναν φύσει φασίστα ότι οι μετανάστες δεν φταίνε για την πιο άδεια κι από το ψυγείο μου τσέπη του. 

Και φτάσαμε στο ζουμί... "Φύσει φασίστας".'Εχουμε φτάσει ως εδώ, τό 'χετε καταλάβει; Εμένα τουλάχιστον, με έχουν κάνει να αναρωτιέμαι; Τι πήγε στρραβά; Εμείς οι έλληνες δεν είμασταν έτσι. Εμένα οι γονείς μου με μάθαν άλλα πράγματα. Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι; Ανθρωποι που θεωρούν άλλους ανθρώπους υποδεέστερους; Άνθρωποι που δεν διστάζουν να χτυπήσουν, να στραπατσάρουν, να σακατέψουν έναν άλλον άνθρωπο. Χωρίς αφορμή. Χωρίς να τους έχει πειράξει, Άνθρωποι που δεν διστάζουν να αφαιρέσουν μια ανθρωπινη ζωή, μόνο και μόνο επείδη ο κάτοχος της έχει διαφορετικό χρώμα; Και φυσικά η μπαλα παίρνει και όοοολους αυτούς που επικροτούν σιωπηλά ή φανερά όλες ή επι μέρους ενέργειες της συγκεκριμμένης συμμορίας. Ο "εγώ δεν είμαι φασίστας αλλά καλά κάνουν..." για μένα είναι το ίδιο μη σου πω και χειρότερο φασισταριό. Διότι ο άλλος τουλάχιστον το λέει ξεκάθαρα. Εσύ ρε σκουλικιάρη φοβάσαι ακόμα και στον εαυτό σου να το παραδεχτείς! Αναρωτιέμαι λοιπόν: είναι δυνατόν; Κι όμως, δυστυχώς, είναι. Οι έλληνες είμαστε/είσαστε/είναι φύσει φασίστες, ρατσιστές, σκατά στα μούτρα μας. Ακόμα να πειστείς; Για δες εδώ. 


87% είναι υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής. Πώς σου φάνηκε; Θα μου πεις ότι προφανώς έχει τόσο υψηλό ποσοστό, διότι τα άτομα που μπαίνουν στο συγκεκριμμένο σάιτ προφανώς υποστηρίζουν συγκεκριμένες ιδεολογίες και άρα δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα. 

Ρε πάτε καλά;!;!; Στην ελλάδα του 2012 μιλάμε για θανατική ποινή. Μιλάμε για πογκρόμ. Μιλάμε για βουλευτές που σπάνε πάγκους σε πανηγύρια. Μιλάμε για την πλήρη νομιμοποίηση του τραμπουκισμού. Μιλάμε για εμφύλιο. Μιλάμε για μαχαιρώματα στους δρόμους. Μιλάμε για πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Κι εσύ ακόμα νοιάζεσαι για το αν θα βγούμε ή όχι απ'το ευρώ κι αν θα βγει ο Τσίπρας και θα μας πάρουν τα σπίτια οι αριστεροί...

Αν αυτό είναι το κόστος για να μείνουμε, και να κρατήσουμε τα σπίτια μας, δεν ξέρω αν αξίζει. Κι επειδή, μετά λύπης διαπιστώνω πως πλέον ο τρόπος σκέψης μου είναι μειοψηφικός σε αυτή την χώρα, σας την χαρίζω την πατρίδα σας την ελλάδα. Να την χαίρεστε! Να θυμόσαστε τους ένδοξους προγόνους σας που ανακάλυψαν την δημοκρατία και την διέδωσαν σε όλο τον πλανήτη και που όπως φαίνεται εφήυρατε νέους τρόπους να την τιμάτε και να την διαδίδετε, πιο σύγχρονους και πιο αποτελεσματικούς. Κρατήστε την για πάρτη σας. Σας την χαρίζω.

Εγώ γεννήθηκα σε μια έκταση γης που βρέχεται παντού από την θάλασσα. Που έχει σχεδόν πάντα ήλιο. Που κάποτε είχε και φωτεινούς ανθρώπους. Με τα κουσούρια τους, με τις παραξενιές τους, αλλά φωτεινούς και ανθρώπινους. Και φιλόξενους. Κι επειδή τους ανθρώπους αυτούς ντρέπομαι να τους αποκαλώ πλέον συμπατριώτες ή μάλλον αυτοί θα ντρέπονταν για μένα, αφού δεν διατηρώ το πατριωτικό άισθημα, θα έρχομαι πλέον σε αυτόν τον τόπο σαν τουρίστας με την ελπίδα ότι δεν θα φάω κι εγώ καμιά -τιμημένη και με αίμα υπερασπισμένη- στο κεφάλι σημαία...



3 comments:

  1. το κακό δεν είναι μόνο ότι φασίζουμε- είμαστε τελείως αμόρφωτοι και ανεγκέφαλοι- σαν λαός. το κακό είναι ότι ο φασισμός θα παταχθεί. και μαζί με τους φασίστες θα πάρει και εμάς η μπάλα. αλλά τι να γυρίσω να πω εγώ τότε σε αυτούς που θα τον πατάξουν; καλέ μη καλέ μη καλέ τρελός είσαι;

    "ω η ελλάδα δεν είναι και τόσο ειρηνική χώρα, ας πάμε εμείς να τους φέρουμε μια ειρήνη με το ζόρι", θα πουν.

    ReplyDelete
  2. Να κι άλλη μια στενοχωρητική άποψη που δεν είχα σκεφτεί. Εγώ έχω φτάσει μέχρι το "τους βολέυει να είμαστε διασπασμένοι και διχασμένοι όσο αυτοί ξεπουλάν τη χώρα και η χα εκτελεί ακριβώς αυτό τον ρόλο".

    Σε ευχαριστώ Φλονς που εντείνεις τη μιζέρια μου... :p

    ReplyDelete
  3. Δεν ξέρω που γεννήθηκες εσύ εγώ γεννήθηκα σε αυτήν ακριβώς την Ελλάδα που τώρα καταρρέει. Την Ελλάδα της μίζας, της κλεψιάς, της πονηριάς και του άμετρου εθνικοσοσιαλισμού. Την Ελλάδα χωρίς μέτρο, χωρίς συμβάσεις και κανόνες, χωρίς αβρότητα, χωρίς συναίσθηση και σεβασμό.

    Εγώ γεννήθηκα σε ένα μάτσο εγκεφαλικά αποκαΐδια, πληγωμένα από τρεις συνεχόμενους καταστροφικούς πολέμους με παντελή έλλειψη εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, άγνοια και αμορφωσιά των διακρατικών συμφερόντων και πολιτικούς πλιατσικολόγους και μάλιστα φέροντες κοινά ονόματα με οικογένειες του 1800.

    Δεν ξέρω αν εγώ είμαι ο σκατόψυχος αλλά το μόνο που μου έβγαζε αυτή η χώρα μετά τα 15 τουλάχιστον, ήταν το "φύγε όσο είναι καιρός"

    ReplyDelete